Trivselregler

Nedan kan du läsa mer om föreningens trivselregler.

Ansvar för ordningen                                                                                                                                               Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna
Reglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Reglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Vad händer om reglerna inte följs
Om reglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Har Du frågor
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

1. Om allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen alternativt fastighetsskötarfirman enligt anslag i miljöhusen eller på föreningens hemsida med adress www.larodporten.bostadsratterna.se.

2. Om säkerhet

Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid då grannsamverkan har bevisad inbrottspreventiv effekt. Var försiktig med eld och utrusta din lägenhet med fungerande brandvarnare.

3. Om gemensamma kostnader

Tänk på att spara energi. Vi betalar alla gemensamt för värmen och varmvattnet som svarar för en stor del av boendekostnaderna. Här är några exempel på vad du kan göra för att minska kostnaderna: Dra för gardiner och persienner på nätterna. Reglera värmen genom elementen istället för att vädra bort värmen. Vädra snabbt med tvärdrag. Rengör ventiler och filter regelbundet och låt friskluftsventilerna vara öppna. Frosta av kyl och frys regelbundet. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Var sparsam vid förbrukning av varmvatten och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i föreningens gemensamma utrymmen.

4. Balkonger, altaner, uteplatser

Balkonger, altaner och uteplatser får användas för förvaring av normal balkong-/altan-/uteplatsmöblering men inte för förvaring av diverse saker. Grillning går bra om närboende grannar gett sitt samtycke. Placera blomlådor innanför balkongräcket. Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning. För inglasning av balkong/altan/uteplats krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

5. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom området på grund av att matrester riskerar att locka till sig skadedjur och ohyra.

6. Cyklar, mopeder

Placera cyklar och mopeder så att de inte skadar ytterväggarna eller hindrar framkomligheten inom området.

7. Gemensamma ytor

a) Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop vid dagens slut.
b) Gemensamma uteplatser får användas för privata arrangemang. Bokning sker hos styrelsen. Kom ihåg att i förväg informera grannarna.
c) Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.

8. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

a) Föreningen källsorterar avfallet av hänsyn till miljön. Markerade kärl för olika avfallsprodukter finns placerade i miljöhusen. Hur man sorterar framgår av utförlig broschyr i vita pärmen ”Mitt nya hem”.
b) Vik ihop eller ta isär kartonger och övrigt emballage för att spara utrymme då föreningen betalar för varje tömning. Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i miljöhusen utan ska lämnas på närmaste miljöstation.
c) Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i miljöhusen. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.
d) Grovsopor måste Du själv köra iväg till Filbornatippen.

9. Förråd

Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråd och garage. Eluttag får inte monteras i garage eller förråd.

10. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

11. Husdjur

Innehavare av husdjur ska se till att dessa inte stör eller förorenar och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Tänk på att plocka upp djurets spillning.

12. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man tar hänsyn till omkringboende. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen. fReglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22 på kvällen till kl. 7 på morgonen. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid.

13. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år skall hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett.

14. Lägenhetsunderhåll, uteplats m. m.

Bostadsrättshavare ansvarar för lägenhetens underhåll. Du ansvarar endast för underhåll av lägenhetens inre delar. Föreningen svarar för det yttre underhållet. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar och broschyren ”Vem svarar för underhållet i en bostadsrättsförening?” i vita pärmen ”Mitt nya hem”. Om något går sönder måste du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. En särskild bostadsrättsförsäkring som komplement till hemförsäkringen är ett viktigt skydd om olyckan är framme. Du svarar även för att uteplatsen hålls i god ordning. Observera att håltagning i fasaderna är förbjudet p.g.a. väggarnas konstruktion med stor risk för omfattande fuktskador.

15. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t. ex. om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland behövs det bygganmälan för att utföra vissa byggnationer i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång arbetet. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbete. Även om du har köpt din bostadsrätt tillhör lägenheten och uteplatsen föreningen. Du ska därför ha tillstånd av styrelsen om du vill göra förändringar av husets yttre eller av uteplatsen. Staket, trädäck och andra liknande fasta installationer kräver därför styrelsens samtycke. Du kan annars tvingas att på egen bekostnad ta bort det du har byggt.

16. Bilkörning, parkering

Inom bostadsområdet får trafik bara förekomma i undantagsfall i samband med i- och urlastning framför bostad. Parkering sker i garagen eller på det armerade gräset utmed Kadriljvägen. Kör inte på oskyddade gräsytor, eftersom underlaget är för mjukt. Inom området gäller hastighetsbegränsning. Se upp för lekande barn. Kadriljvägen är en kvartersgata med väjningsplikt vid utfart.

17. Om Du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Lämna gärna kvar dessa ordningsregler tillsammans med vita pärmen ”Mitt nya hem” och styrelsens utskick till den som övertar din lägenhet.

Utöver dessa regler gäller föreningens stadgar.
Fler tips finns i broschyren ”Välkommen bostadsrättshavare”, som skickats ut från Skanska till alla medlemmar.

Dessa trivselregler har beslutats av föreningsstämman den 17/4 2007